FAQ

Om du funderar på att köpa en familjesäng så har du kanske en del frågor om dem som du delar med många andra som står inför samma funderingar. Här har vi samlat några av de vanligaste ställda frågorna med svar som vi hoppas kunna hjälpa dig.

Vad skiljer våningssäng och familjesäng?

En familjesäng är en typ av våningssäng. Våningssängar har normalt sätt två bäddar med samma bredd medan en familjesäng har en större bädd nertill. Detta är den enda skillnaden.

Våningssängar finns med 80 och 90 cm bredd vilket är normala mått för en liten vuxenbädd. Familjesängar har samma mått på den övre bädden men på den nedre finns möjligheten att välja mellan 120 och 140 cm i bredd. Detta gör det möjligt att sova upp till tre vuxna i en och samma säng och i vissa fall två vuxna och två barn i en enda familjesäng, därav namnet.

Ingår det madrasser till familjesängar?

madrass till familjesäng

Exempel på en 120×200 madrass i skumgummi som passar till många familjesängar. Normalt ligger dessa madrasser på ett pris runt 1000 kr.

Normalt sätt ingår aldrig madrasser om det inte skulle stå klart och tydligt. Detta gör det möjlighet för dig som köpare att själv välja komfort på madrassen och de tillbehör du vill ha.

Du ska kunna hitta madrasser hos butiker också som passar eller kanske till och med är helt framtagna för just den modellen. Men eftersom sängarna oftast har standardmått på t.ex. 80, 90, 120 eller 140 cm så fungerar ju vilka madrasser som helst.

Om man vet med sig att t.ex. små barn ska sova i familjesängen så kanske det kan vara bra att köpa till madrasskydd som dels skyddar madrassen eller bäddmadrassen mot svett men även mot någon olycka. Detta gäller ju givetvis även andra sängar med.

Kan barn sova i en familjesäng?

Barn kan absolut sova i en familjesäng och det finns flera möjligheter för dem att göra det med.

Barn kan sova i den övre bädden medan två vuxna sover där nere. Detta gör det även möjligt för två barn att dela den över bädden i skaföttes om man så önskar det.

Du kan även placera en vuxen där uppe och ett barn med en vuxen i den nedre bädden. Här gäller ju dock samma regler för säkerhet som när tänker kring vanliga barnsängar och spjälsängar. Bebisar ska inte ligga i samma säng som en vuxen och de ska definitivt inte placera själva i sängen där uppe. Bebisar bör sova i en egen spjälsäng eller i en resesäng.

Små barn bör heller inte vara ensamma med en familjesäng då ett fall från övre bädden kan orsaka skada. Om du vill läsa mer om säkerhet kring barnsängar och se alternativ på lämpliga modeller så bör du spana in hemsidan http://barnsängar.nu som har massor med information om det.

Hur hittar jag billiga familjesängar?

Familjesängar kostar något mer än vad en vanlig våningssäng gör men erbjuder dessutom fler sovplatser så det är något man kan förvänta sig.

Billiga familjesängar hittar du bl.a. på de butiker vi listar och vi rekommenderar dig starkt att jämföra de priserna med andra ställen innan du köper något.

Om du vill köpa en billig familjesäng så kanske en begagnad modell kan vara intressant med. Men om du ska köpa begagnat, var extremt noga med att sängen är stabil och att skruvhålen inte slits när den plockas isär. Speciellt billigt tillverkade familjesängar och våningssängar kan snabbt får onödigt slitna skruvhål om de monteras ner och upp ett par gånger. Just när det kommer till sängar man sover så högt upp i så vill man inte se förbi denna säkerhetspunkt.

Men det kan absolut vara så att där finns klipp och i så fall är blocket.se och tradera.com två intressanta webbplatser att spana in.

Var kan jag hitta mer information om endast våningssängar?

Om du hellre på jakt efter en vanlig våningssäng och kanske vill ha inspiration på modeller, bra tips och annan matnyttig information så bör du ta en titt på hemsidan Våningssängar som har massor av bra information om just våningssängar.

Om man inte har plats med en familjesäng så är i många fall en vanlig klassisk våningssäng det absolut bästa alternativet för att få in fler sovplatser.

 

Kommentarer inaktiverade.